Skocz do zawartości

13 dni po części Bałkan, czyli czerwcowa motowycieczka 2022

Emilian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus dziewczyny i chłopaki!! Miała być Finlandia, a wyszło część Bałkan. No i mieliśmy dojechać w końcu do Albanii, a dojechaliśmy do Grecji ;)

Wczoraj wieczorem [ 24.06.2022 ] wróciłem do Krakowa po 13 dniach motowycieczki. I powiem szczerze, że mi mało!! Jeździliśmy z Pawłem [ ma taką sama Inazumę ] tylko po części Rumunii i Serbii, oraz pośmigaliśmy po małej części Czarnogóry, Bułgarii i Gracji.

Wyjeżdżając na liczniku miałem 92369km, a po powrocie licznik wskazywał 97071km. Zatem 4702km nakręcone - mało!! To był mój pierwszy taki dłuższy wypad i wiem, że nie ostatni. Chciałbym by następny był na miesiąc, albo i dłużej!!

Będę tutaj zamieszczał linki/filmy z tego wypadu jak i trochę zdjęć, bo pierwszy raz wziąłem ze sobą aparat.
Nie mam jeszcze sklejonych filmów z tej motowycieczki, ale zamieszczę jedno ze zdjęć na zachętę wykonane gdzieś w Rumunii ;) Zgadnie kto gdzie dokładnie je wykonałem??

1468769764_001_Bakany_20220614.thumb.jpg.83f45e06b16c6619557f87ad0663df67.jpg

Edytowane przez Emilian
  • Upvote 1

Pięknie! Czekamy teraz na relację. 

Dawaj z nami do Turcji, jak Ci mało :D

Seebst ma rację ,dawaj fotki i filmiki !

I jak Ci mało ,dawaj z nami do Turcji ,to na budziku Ci przybędzie 7-8 tys. km ! 

12 godzin temu, seebst napisał:

Pięknie! Czekamy teraz na relację. 

Dawaj z nami do Turcji, jak Ci mało :D

12 godzin temu, mariuszn2 napisał:

Seebst ma rację ,dawaj fotki i filmiki !

I jak Ci mało ,dawaj z nami do Turcji ,to na budziku Ci przybędzie 7-8 tys. km ! 

Serwus @seebst i @mariuszn2 !! A wiecie, że mam w planie Turcję, ale jako 'przelotówkę, bo chcę śmignąć do Gruzji :D Ale najpierw muszę wyrobić paszport. Po weekendzie się tym zajmę :)
Ja mam kolejny zaplanowany urlop we wrześniu, ale z miłą chęcią bym się z Wami zabrał :)
 Kiedy śmigacie?? Ile dni planujecie w trasie??

12 godzin temu, seebst napisał:

Czy to nie gdzieś te okolice? 

Cliff Teherău Viaduct
https://maps.app.goo.gl/1mSNWTnZJr5tba7o7

To nie to miejsce.. zgaduj dalej :D

Startujemy 22 lipca i dwa tygodnie, czyli 17 dni wyraz z trzema weekendami. Co po drodze chcemy zobaczyć opisałem tutaj:

Do Turcji paszportu nie potrzeba, więc śmiało z nami możesz jechać 😁

29 minut temu, seebst napisał:

Startujemy 22 lipca i dwa tygodnie, czyli 17 dni wyraz z trzema weekendami. Co po drodze chcemy zobaczyć opisałem tutaj:

Do Turcji paszportu nie potrzeba, więc śmiało z nami możesz jechać 😁

Czytałem ostatnio, że całą Turcję będzie można na dowodzie objechać. Czyli juz to działa :) Bo wcześniej tylko mała część można było zjechać na dowodzie.
22 lipca.. raczej wrześniowego urlopu mi nie przełożą biorąc pod uwagę, że dopiero co wróciłem z pierwszej części urlopu ;)
Poza tym jakbym był juz w Turcji to nie mógłbym nie pojechać do Gruzji!! :) Tak chłodniej i piękniej w ich górach :D

Ale coś czuję, że gdyby nawet udało nam się zgrać z terminem i wszyscy byśmy pojechali, to byśmy się raczej i to na pewno nie dogadali co do trasy. I Ty z pewnością wiesz, co nam na myśli 😂

41 minut temu, seebst napisał:

Ale coś czuję, że gdyby nawet udało nam się zgrać z terminem i wszyscy byśmy pojechali, to byśmy się raczej i to na pewno nie dogadali co do trasy. I Ty z pewnością wiesz, co nam na myśli 😂

To akurat jest do dogadania :) Zawsze można się w danym momencie rozłączyć i spotkać w wyznaczonym punkcie :) No i pokazać sobie wzajemnie zdjęcia i filmy z tras gdzie śmigaliśmy osobno - to też fajne :)
Zatem wszystko do dogadania i do zorganizowania - raz śmiga się razem, a raz osobno. Ważne by mieć z tego przyjemność :)

• Like 1

A chociaż w szybkim skrócie napisz co było powodem, że Finlandia nie wypaliła?

Może benzyna po 12 zł o czym mówił w filmowej zajawce ?

A gdzie masz teraz tańszą jak w Polsce? 🤪

W połowie byłych "demoludów " masz tańszą niż w Polsce ,

ale generalnie  we wszystkich są na zbliżonym poziomie .

Przeglądałem taki wakacyjny dodatek w Auto Świecie ,

który zawiera podstawowe informacje m.in. o cenach paliwa

czy mandatach .A na zachodzie ceny faktycznie są wyższe ,

czasami nawet sporo .

Edytowane przez mariuszn2

W dniu 26.06.2022 o 16:29, seebst napisał:

A chociaż w szybkim skrócie napisz co było powodem, że Finlandia nie wypaliła?

Finlandia nie wypaliła, gdyż na 4rech prognozach pogody podawano, że w tym terminie jakim się wybieraliśmy miało w lwiej części być pochmórno z opadami i nawet burzami..
Sprawdzaliśmy dwa dni przed wyjazdem i zadecydowaliśmy, że jak już opady to lepiej na południu ;)
A co do cen paliw, to nawet w Rumunii drożej było niż w Polsce, bo średnio 8,60/8,80. Zresztą w okolicach 8,80 było i w Serbii. Ok. 9 było na Bułgarii i chyba w Czarnogórze. Najdrożej w Gracji, bo średnio 2,40 Euro czyli po kursie 4.68 dawało 11.23zł.
Lecz i tak taniej niż w Finlandii. Tam w tym okresie trzeba było zapłacić ok. 12zł, a Litwa, Łotwa, Estonia ok. 9.50zł.

Zanim dodam filmy z tego wypadu zapodam powoli trochę zdjęć z lekkim opisem ;)
Pierwszy dzień na spokojnie.. Mieliśmy dojechać na Rumunię i zanocować jakieś 50km po przekroczeniu granicy, ale po drodze stwierdziliśmy, że po co się tak śpieszyć ;)
Po drodze rozglądaliśmy się za noclegiem i stwierdziliśmy, że najlepiej będzie na Słowacji. I tak ok. 8 km. przed granicą z Węgrami zauważyliśmy staw.. No i wjechałem koło niego i pojechałem w głąb za staw.
Paweł mimo, że za szutrami nie przepada [ ale coraz bardziej do nich się przekonuje ;) ] pojechał za mną i w ten sposób natrafiliśmy na miejsce, gdzie było sporo drzewek z owocami rózy oraz pełno poziomek w trawie.
I tak na spokojnie, bez pośpiechu natrafiliśmy na prawie idealne miejsce na nocleg.. Warto było tam przenocować.

94215783_001_Bakany_20220613.thumb.jpg.dde7881f1db9f8b644f89d966eb73f47.jpg

1429396855_002_Bakany_20220613.thumb.jpg.f19a4b74db20da85c2bbea65c43855da.jpg

343848037_003_Bakany_20220613.thumb.jpg.2aaa1c276c687a73848824e7c2dc42c6.jpg

645222132_004_Bakany_20220613.thumb.jpg.6b2f2c03316ff0576ff683d344ca1775.jpg

1729236432_005_Bakany_20220613.thumb.jpg.c6852102790f23c98ba1db5517706cb6.jpg

1207294525_006_Bakany_20220613.thumb.jpg.038bf67b76bb0b0ca8eb32c718dcecd5.jpg

1344669765_007_Bakany_20220613.thumb.jpg.844e126b4f617e938dc9bc488e031929.jpg

Edytowane przez Emilian

Niestety deszcz to stały dodatek  🤣 w Skandynawii ,ale i tak pod tym względem najgorzej

jest w Norwegii !

Godzinę temu, mariuszn2 napisał:

Niestety deszcz to stały dodatek  🤣 w Skandynawii ,ale i tak pod tym względem najgorzej

jest w Norwegii !

Deszcz aż tak mi nie przeszkadza, ale jak ma lać przez lwią część bycia w Finlandii to mnie to zniechęciło ;)

Piękne zdjęcia. Zazdroszczę wyprawy. Wrzucaj fotki i dawaj relację 😀

1 godzinę temu, PiotrekBe napisał:

Piękne zdjęcia. Zazdroszczę wyprawy. Wrzucaj fotki i dawaj relację 😀

Dzięki!! Fajnie, że zdjęcia się podobają :) W wolnych chwilach będę zamieszczał najpierw fotorelacje prawie z każdego dnia i w między czasie postaram się sklejać materiał.. Cierpliwości :)
p.s.
zdjęć mam mało, ale na zachętę powinno wystarczyć ;)

Edytowane przez Emilian

Drugi dzień.
Wstaliśmy tak jak się spodziewałem - słońce obudziło nas swoim światłem i ciepłem. Kto spał choć raz pod 'zwykłym' namiotem ten zna to uczucie ;)
Dopiero wtedy poczułem, że jestem na pierwszym moim dłuzszym wypadzie :) Okolica cicha, zielona, błękitne niebo.. Sił na jazde nie brakowało.
Zatem spokojnie się ogarneliśmy i w drogę. Byłem ciekaw jak bedzie wyglądac trasa przez Węgry. Pierwszy raz wreszcie mogłem pojechać swoja zadupiową trasą - wcześniej covid i tranzyt.
Węgry wreszcie mi się spodobały jako przyjemne kilometry w stylu przelotówki. Przestrzenie, mały ruch, małe miejscowości, gdzie niegdzie wzniesienia i lasy.. przyjemnie :)
Kilka chwil i przekroczyliśmy granicę z Rumunią [ 121 km - tyle moja trasa przez Węgry miała ].
Po przekroczeniu granicy kierunek Săpânța. Plan by zobaczyć wreszcie Wesoły Cmentarz. Trzeci raz przekraczałem granicę z Rumunia i wreszcie mogłem sobie pozwolić by tam się skierować.
Byłem ciekaw czy zrobi na mnie min. takie wrażenie jak na zdjęciach. Droga w upale, ale jak się śmiga, to nawet ciepły wiatr wpadający we wloty stroju daje przyjemne doznania ;)
Trasa bardzo przyjemna.. Im bliżej celu tym więcej zakrętów :) Ale to zobaczycie jak posklejam materiał. Jak narazie mogę pokazać film z cmentarza - naprawdę robi przyjemne wrażenie.
Spędziłem tam ponad 20 min. i nie żałuję, że wreszcie mogłem to zobaczyć na żywo - pocieszyłem i oko i pokminiłem nad tym co robię w życiu. Proste zycie mi naprawdę odpowiada.
Zatem zapraszam na Wesoły Cmentarz:

Po wizycie w tym pięknym miejscu ruszyliśmy na boczną trasę, którą chciałem przejechać sam, bo Paweł nie maił odpowiednich opon.
Zatrzymał się w pewnym miejscu, a ja ruszyłe oblukać teren. Po kilunastu minutach wróciłem do niego i zdałem relację ;)
Stwierdziliśmy razem, że bezpieczniej będzie bym nie próbował [ a bardzo chciałem ], bo to dopiero początek naszej motowycieczki i żebym jak coś pozostawił ten odcinek na powrót.
Tak żeby dmuchać na zimne, bo np. jakby opona strzeliła, albo mi coś by się stało to lipa z wyjazdu.. Zatem pojechaliśmy szukac noclegu.
Po kilku próbach udało się znależć 'nie ciche' miejsce [ odgłosy chyba pompy wody z jakiegoś budynku ], ale dość popularne przez mieszkańców, gdyż obok było miejsce czerpania wody uzdrowiskowej.
Tak, uzdrowiskowej :) Smakowała i pachniała jak przygniłe jaja :D Ten kto pił np. wodę uzdrowiskową w Szczawnicy ten wie o czym piszę. Wypiłem jej z ok. 1L na raty żecz jazsna - smakowała mi :)
Okolice noclegu to piękne górzyste tereny, zielona okolice oraz coś na rodzaj opuszczonego sadu. Chciałem tam przenocować, ale Paweł nie czuł się na siłach by tam podjechać.
Powiem szczerze, że podjazd w tym sadzie z takimi koleinami mnie kusił ;) No ale jechaliśmy we dwóch, więc kompromisy to podstawa - i bardzo dobrze się nam dogadywało bo i polen, leśne drogi też były.
Ale to już inny dzień.. Zatem oto parę zdjęć z tego noclegu:

2067811941_008_Bakany_20220614.thumb.jpg.ec768b144b50b0d7028764cc50dfb85f.jpg

642708260_011_Bakany_20220614.thumb.jpg.2f0a5bfe87e0d00bfef84bbac8f8a1fd.jpg

547968543_012_Bakany_20220614.thumb.jpg.d4aa234c18b1fa7735b6761d202a4bc7.jpg

1627559345_010_Bakany_20220614.thumb.jpg.306f81c46c4dd792760c63244241a16f.jpg

294207083_009_Bakany_20220614.thumb.jpg.3500f49e302fb91827b7515aa4417c6b.jpg

691260790_013_Bakany_20220614.thumb.jpg.256046e7b3eb8b50929254c20d4f8099.jpg

Edytowane przez Emilian
  • Upvote 2

Pięknie zrobiony filmik w delikatnym temacie .Myślę ,że bardzo dobrze oddałeś klimat

tego miejsca (także ilustracja muzyczna ) ,śliczny ,klimatyczny kościółek .

I mi pewnie ten filmik zastąpi wizytę na wesołym cmentarzu ,nie dlatego że nie warto ,

wręcz odwrotnie ! Ale ja nie lubię generalnie klimatów cmentarzy, bo na mnie wpływają

dołująco ,szczególnie jak się ma już bliżej niż dalej do nieuchronnego końca i jak się

ma coraz więcej powodów (grobów ) ,aby na tych cmentarzach bywać !

Edytowane przez mariuszn2

Mi ten cmentarz też bardzo się podobał. Dodatkowo, trafiłem na okres ichniejszego jakiegoś święta, typu zielone świątki czy coś w tym stylu, bo w tym, jak i w innych kościołach wszędzie rzucali liście z drzew na ziemię, były też pozrywane do misek i ludzie sobie brali je ze sobą. I te ich piękne "ludowe" stroje. 

Zajebista relacja, Emilian! Czekam na więcej :)

2 godziny temu, mariuszn2 napisał:

Pięknie zrobiony filmik w delikatnym klimacie .Myślę ,że bardzo dobrze oddałeś klimat

tego miejsca (także ilustracja muzyczna ) ,śliczny ,klimatyczny kościółek .

I mi pewnie ten filmik zastąpi wizytę na wesołym cmentarzu ,nie dlatego że nie warto ,

wręcz odwrotnie ! Ale ja nie lubię generalnie klimatów cmentarzy, bo na mnie wpływają

dołująco ,szczególnie jak się ma już bliżej niż dalej do nieuchronnego końca i jak się

ma coraz więcej powodów (grobów ) ,aby na tych cmentarzach bywać !

@mariuszn2 dzięki za uznanie. Starałem się dajć jak najkrótrzy film i dobrać muzykę w miarę pasującą do tego cmentarza [ z darmowych rzecz jasna ;) ].
Cieszy fakt, iż mimo 'niechęci' do cmentarzy [ rozumiem Twe odczucia ], przypadł Ci do gustu i pozwolił 'nacieszyć' oko bez wizyty w tym miejscu.
Wiadomo, że śmierć od zawsze nam towarzyszy i boli najbardziej jak żegnamy ukochane osoby lub jak mamy niedosyt będąć jedną nogą w grobie..
Ale od czasu do czasu, jak dla mnie, warto przypomnieć sobie, że mamy skończone bytowanie na tej ziemi.. To daje mi dodatkowego kopa na kolejne motowycieczki na motocyklu!!
Życzę Ci i innym zmotocyklowanym [ jak i sobie ;) ] aby jak najczęściej zwiedzali bliższe i dalsze okolice na naszych ukochanych motocyklach!!

2 godziny temu, seebst napisał:

Mi ten cmentarz też bardzo się podobał. Dodatkowo, trafiłem na okres ichniejszego jakiegoś święta, typu zielone świątki czy coś w tym stylu, bo w tym, jak i w innych kościołach wszędzie rzucali liście z drzew na ziemię, były też pozrywane do misek i ludzie sobie brali je ze sobą. I te ich piękne "ludowe" stroje. 

Zajebista relacja, Emilian! Czekam na więcej :)

Serwus @seebst!! Zazdroszczę być w tym miejscu w czasie ich święta!! To dopiero musiałbyć klimat.. No i te wspomniane stroje ludowe - uwielbiam!!

Widziałem je jak innym razem byłem w Rumunii przejeżdżając przez ichniejsze wioski.. Mimo, że to była tylko zwykła niedziela - chyba.
Cieszę się, że film jak i zdjęcia się podobają :) Wolę na spokojnie i na raty je pokazywać, bo przy sklejaniu materiałów też chcę mieć przyjemność ;)

Zatem Cierpliwości dziewczyny i chłopaki - bo czuję, że choć trochę przekażę Wam to co przeżyliśmy razem z Pawłem :)

To jest ten film, co pisałem o ich święcie i zwyczajach, a także ich strojach 😊

Fajnie się uzupełnia z filmikiem Emiliana .Taka szersza perspektywa !

@seebst szybko obleciałeś cmentarza ;) Szkoda, że nie weszłeś do kościółka. A co do stroi to fajnie je zobaczyć, bo nawet u nas już tak często się ich nie widuje 😕
Ja pamiętam, że jak ja na Rumunii widziałem ichniejsze stroje ludowe to góra tez była we wzorach/barwach. U Ciebie doły ludowe i białe góry - ale wszyscy tak mieli i to chyba wtedy tak musiało być.
Na filmie widać jak sypią piachem.. Ciekawe po co?? Świeczki w piasku jak w Gracji.. No i fajnie ułozone cegły w kolumnach [ 5:02 ]. I te ich wielkie ala bramy na drogach - mnie to się podoba :)
Widzę, że i szuterek tez był - więcej takich :)
p.s.

stabilizacja robi robotę - nie to co u mnie..

@mariuszn2po prostu bał się podchodzić do grobów ;)