Skocz do zawartości

13 dni po części Bałkan, czyli czerwcowa motowycieczka 2022

Emilian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!! Szósty dzień motowycieczki trwa i jest to typowa jazda w nieznane - lubię tak!!

W tym odcinku Serbia na szybko, bo w planach było dojechać tego samego dnia do Czarnogóry.

Tras [ nie licząc jazdy w poszukiwaniu noclegu ] to około 420km, więc sporo jak na codzinny turystyczny dystans.

Jak to na wyszło i jakie odcinki dróg zjeździliśmy oraz jaki 'pięciogwiazdkowy nocleg' nas czekał??

Kto ciekawy to zapraszam do oglądania :)

Tradycyjnie z przyjemnością obejrzałem ! 

Nas Serbia podczas wypadu w 2018 do Grecji , też pozytywnie 

zaskoczyła ! I widzę ,że chyba wszędzie na przejściach pomiędzy

Serbią a Czarnogórą odległości pomiędzy punktami kontroli są 

imponujące i raczej niespotykane na innych granicach . Jak my 

przekraczaliśmy granicę około czarnogórskiego Bijelo Polje , to

odległość pomiędzy czarnogórskim a serbskim punktem kotrolnym

to pewnie z 8 km miała !!!

No i faktycznie nocleg był "pięciogwiadkowy " :takaemotka:, albo raczej

wielogwiazdkowy , bo pod gołym niebem ! 

6 godzin temu, mariuszn2 napisał:

Tradycyjnie z przyjemnością obejrzałem ! 

Nas Serbia podczas wypadu w 2018 do Grecji , też pozytywnie 

zaskoczyła ! I widzę ,że chyba wszędzie na przejściach pomiędzy

Serbią a Czarnogórą odległości pomiędzy punktami kontroli są 

imponujące i raczej niespotykane na innych granicach . Jak my 

przekraczaliśmy granicę około czarnogórskiego Bijelo Polje , to

odległość pomiędzy czarnogórskim a serbskim punktem kotrolnym

to pewnie z 8 km miała !!!

No i faktycznie nocleg był "pięciogwiadkowy " :takaemotka:, albo raczej

wielogwiazdkowy , bo pod gołym niebem ! 

Prawdziwie piekną Serbię poznaliśmy dopiero jak z Czarnogóry wyjechaliśmy do Gracji. To dopiero był strzał w 10tkę!!
A co do odległości pomiędzy granicznymi posterunkami to ma to swój urok :) Twoje 8km to brzmi zajebiaszczo!!
U nas najdłuższy to było chyba z 4km..
Fajnie to ująłeś z tym 'gwiazdkowym noclegiem' ;)
No i fajnie, że się odcinek podobał :) 

• 2 weeks later...

No, w końcu udało mi się obejrzeć 😊

Zajebiaszcza ta Serbia jest, muszę przyznać. Ja Serbię jedynie jako tranzyt zrobiłem i to głównie autostradą. Co prawda nocowałem, ale czas naglił i w środku nocy wyruszyliśmy. Mieliśmy nieciekawą sytuację na jednej ze stacji paliw, chcąc zatankować przed wjazdem na autostradę - gdzie grupka jakiś gości podeszła do nas dziwnie wyglądając i zaczęła coś nawijać w niezrozumiałym dla nas języku, zaczęli z każdej strony obchodzić i zrobiło się niezbyt miło. Jednak to chyba byli jacyś imprezowicze, którzy wracając z jakiejś biby natknęli się na dwóch wariatów na motocyklach 🤣 Ostatecznie grzecznie się rozstaliśmy i pojechaliśmy dalej poszukać kolejnej stacji, tym razem już na autostradzie.

Niemniej, też uważam, że Serbia warta jest uwagi i może kiedyś uda mi się to powtórzyć, tym razem tak na dłużej.

4 godziny temu, seebst napisał:

No, w końcu udało mi się obejrzeć 😊

Zajebiaszcza ta Serbia jest, muszę przyznać. Ja Serbię jedynie jako tranzyt zrobiłem i to głównie autostradą. Co prawda nocowałem, ale czas naglił i w środku nocy wyruszyliśmy. Mieliśmy nieciekawą sytuację na jednej ze stacji paliw, chcąc zatankować przed wjazdem na autostradę - gdzie grupka jakiś gości podeszła do nas dziwnie wyglądając i zaczęła coś nawijać w niezrozumiałym dla nas języku, zaczęli z każdej strony obchodzić i zrobiło się niezbyt miło. Jednak to chyba byli jacyś imprezowicze, którzy wracając z jakiejś biby natknęli się na dwóch wariatów na motocyklach 🤣 Ostatecznie grzecznie się rozstaliśmy i pojechaliśmy dalej poszukać kolejnej stacji, tym razem już na autostradzie.

Niemniej, też uważam, że Serbia warta jest uwagi i może kiedyś uda mi się to powtórzyć, tym razem tak na dłużej.

Ano taka sytuacja jaka opisałeś na stacji morze dac do myślenia.. Może szukali zaczepki, a może podziwiali motocykle :)
A co do Serbii to ona jest naprawdę miodzio [ !! ] jeśli chodzi o tereny do jazdy. W ten weekend zapodam kolejny odcinek i w nim kolejne piękne tereny Serbii pokażę.
A po nowym odcinku będzie całkowicie dzika Serbia i nocowanie na polance w wiosce z nieliczna zabudową, bo chyba tylko pięć domów tam stało.
Ja wrócę do Serbii na bank i zaliczę też, Macedonię, Albanię i co tam jeszcze mi się uda. Jeśli kaski odpowiedniej nie uzbieram na ten rok na Finlandię, trochę Szwecji i trochę Norwegii to właśnie Serbia będzie moim celem. Ważne by śmigać i podziwiać - Finlandia czy Serbia, każdy z tych krajów mnie kusi.

7 godzin temu, Emilian napisał:

Może szukali zaczepki, a może podziwiali motocykle :)

Prędzej bym powiedział, że podziwiali motocykle i z pewnością chcieli coś zagadać, ale strasznie im się język plątał, a że jeszcze było ciemno, wokół ani jednej żywej duszy, to spierd... stamtąd ino szybko. Pewnie nie byliby tak źle jak opisałem, ale po co kusić los w obcym kraju, z myślą, że jeszcze w ten sam dzień chcieliśmy dojechać do Polski, do domu.

To by się tłumacz przydał , Vasco ma też jęz. serbski ! 😉

10 godzin temu, seebst napisał:

Prędzej bym powiedział, że podziwiali motocykle i z pewnością chcieli coś zagadać, ale strasznie im się język plątał, a że jeszcze było ciemno, wokół ani jednej żywej duszy, to spierd... stamtąd ino szybko. Pewnie nie byliby tak źle jak opisałem, ale po co kusić los w obcym kraju, z myślą, że jeszcze w ten sam dzień chcieliśmy dojechać do Polski, do domu.

kumam kumam.. lepiej dmuchać na zimne. A ja bodajże chyba w 12 odcinku zapodam jak się dogadywaliśmy z Serbami na wiosce :D

Serwus!! Miało być morze w Czarnogórze, a wyszło jak to miało w zwyczaju tej motowycieczki ;)

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i oboje nie żałujemy obranego nowego kierunku jazdy :)

Piękne to uczucie jak można w każdej chwili zmienić kierunek jazdy i obrać kolejny cel podróży!!

Zapraszam znów do pięknych okolic górzystej Serbii :) A gdzie tym razem?? Oglądajcie to się dowiecie :D

No to dużo zobaczyliście w Czarnogórze !  🤣

11 minut temu, mariuszn2 napisał:

No to dużo zobaczyliście w Czarnogórze !  🤣

Ano w ch_j 🤪 Ale nie ma tego złego.. Grecja okazała się naprawdę fajna :D
Poza tym gdyby nie to, to byśmy nie dojechali na zadupiową Serbię, gdzie na pewnej wiosce z pięć domów tylko było i nocleg w bardzo przyjemnym miejscu 😍
Ale to już w następnych odcinkach 😁

• 2 weeks later...

Serwus!! Jak to mówią, "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło" :D Króciutki pobyt w Czarnogórze i zmian planów z Morza Adriatyckiego na Morze Egejskie to trafna decyzja. Nie to, że Czarnogóra 'be', a Grecja 'cacy' [ choć Grecja piękna, ale to zobaczycie w innym odcinku ]. Po prostu dzięki losowi mogliśmy poznać piękne dzikie tereny Serbii oraz bardzo przyjaznych Serbów!! Ludzie zamieszkujący te piękne górzyste tereny są naturalni, serdeczni i ani razu nie poczuliśmy się niebezpiecznie. A rozmowy z nimi, a raczej próby rozmów były zabawne :D Lecz dało się dogadać :) To był jeden z najlepszych dni na NieFinlandii!!

Z przyjemnością obejrzałem !!! Jak widzę (słyszę ) do dogadania

się z Serbami bardzo pomocna jest znajomość jęz. rosyjskiego !!!

41 minut temu, mariuszn2 napisał:

Jak widzę (słyszę ) do dogadania

Jak to mówią "język wroga trzeba znać" 😉

4 godziny temu, mariuszn2 napisał:

Z przyjemnością obejrzałem !!! Jak widzę (słyszę ) do dogadania

Fajnie, że z przyjemnością :) A co do jezyka to warto znać różne.. Choć jak widać da się skomunikować :)

3 godziny temu, seebst napisał:

Jak to mówią "język wroga trzeba znać" 😉

Jak to mówią, "przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej" ;)

Chodzi mi o to , że sporo słów po serbsku brzmi

podobnie jak po rosyjsku ! 

W dniu 19.03.2023 o 17:46, mariuszn2 napisał:

Chodzi mi o to , że sporo słów po serbsku brzmi

podobnie jak po rosyjsku ! 

Aaa.. kumam. Widocznie ich języki są bardzo podobne. Słyszałem, że serbski i bośniacki są też do siebie podobne.

Dla nas to czeski i słowacki to tak jakby jeden grzyb, a dla nich to całkiem dwa różne. 

2 godziny temu, seebst napisał:

Dla nas to czeski i słowacki to tak jakby jeden grzyb, a dla nich to całkiem dwa różne. 

Coś w tym jest..

• 3 weeks later...

Serwus!! W tym odcinku poznacie część południowej Serbii - górzystej, z krętymi drogami, pięknej otaczającej przyrody, gdzie oprócz wzniesień, gór, lasów, łąk czy jezior są zadupiowe trasy i wysyp szutrowych odcinków, którym to rozpoczynamy ten odcinek :) Przejechaliśmy tego dnia na Serbii ok. 220 km i każdy z nich dał na radochę dojeżdżając do Bułgarii, a przed nami kolejne kilometry tegoż dnia [ to na inny odcinek ;) ]. Uważam, że Serbia nie jest doceniona. Sam nie miałem jej wcześniej w planach, bo 'tylko' Rumunia ;) Teraz wiem, że tam wrócę i to pewnie nie raz jak będę chciał wybrać się na 'krótszy' wypad!!

Jak zwykle fajnie się oglądało, chociaż mam wrażenie, 

że tego off roadu coraz więcej jest ! A mam takie pytanie,

wy tylko na tym suchym prowiancie lecicie, czy czasem 

do jakiś barów czy restauracji zaglądacie ? A i jeszcze jedno

komentarze w postprodukcji nagrywasz z mikrofonu

zewnętrznego czy też z lapka ?

Edytowane przez mariuszn2

2 godziny temu, mariuszn2 napisał:

Jak zwykle fajnie się oglądało, chociaż mam wrażenie, 

że tego off roadu coraz więcej jest ! A mam takie pytanie,

wy tylko na tym suchym prowiancie lecicie, czy czasem 

do jakiś barów czy restauracji zaglądacie ? A i jeszcze jedno

komentarze w postprodukcji nagrywasz z mikrofonu

zewnętrznego czy też z lapka ?

Fajnie, że fajnie :) Offka było mało, ale jak tylko dało radę to zjeżdżałem :) No i to kwestia dogadania z Pawłem. On preferuje asfalt, a bezdroża. Jak widać da się dogadać :)

Co do prowiantu to 95% to co mieliśmy ze sobą, a tak to jakiś sklepik, markecik itp. Knajpy i inne tanie omijaliśmy ;)
Co do nagrywania 'monologu' w postprodukcji to korzystam z dyktafonu w lapku i połączonym do niego mikrofonie z interkomu.

• 4 weeks later...

Serwus!! Tym razem przejazd przez Bułgarię, którą choć minimalnie poznaliśmy to dała przyjemność z jazdy szczególnie drogą nr. 19.
Nie obyło się bez zboczenia z obranej trasy, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;)
W tym odcinku dotrzemy do granicy z Grecją, zatem zbliżamy się do celu podróży, który początkowo był jako Finlandia i zmienił się na Albanię, by znów zmienić się na wyżej wspomnianą Grecję.
Nie ma to jak spontaniczne zmiany planów :) A Grecja nas bardzo miło ugościła, ale to już w następnym odcinku :D
Miłego oglądania!!

• Upvote 1

Jak zwykle milo sie ogladalo , a ta droga nr 19 naprawde

bardzo fajna i malownicza i nawet ja na mapie znalazlem ! 🤣

A to w Waszym offroadzie wcale nie jest takie oczywiste !!!

I tez Bulgaria tylko jako tranzyt !!! I nawet na Twoim filmie 

widac, ze Bulgaria to bieda , najwieksza w calej UE !

51 minut temu, mariuszn2 napisał:

Jak zwykle milo sie ogladalo , a ta droga nr 19 naprawde

bardzo fajna i malownicza i nawet ja na mapie znalazlem ! 🤣

A to w Waszym offroadzie wcale nie jest takie oczywiste !!!

I tez Bulgaria tylko jako tranzyt !!! I nawet na Twoim filmie 

widac, ze Bulgaria to bieda , najwieksza w calej UE !

Cieszy fakt, że uprzyjemniłem trochę wolengo czasu :)
Ano droga 19 bardzo uprzyjemniła nam jazdę do Gracji :)
A co do 'tylko tranzyt' przez Bułgarię, to można znaleźć na mapie sporo takich fajnych gróg

i nie koniecznie typowo tranzytowych jak ekspresówki, czy autostrady.
Mało widziałem w Bułgarii, ale bida mnie nie przeszkadza ;) 

Najważniejsze, że udało się miło dojechać do granicy z Grecją..
A Grecja była bardzo udaną metą naszej motowycieczki
o czym przekonacie się w 14stej ostatniej części filmu :D 
p.s.
będzie też film z cyklu 'Pokręcone' oraz jak mnie najdzie to rozmowa ze Słowakiem górołazem starej daty [ na powrocie spotakny ].

Chodzilo mi o to , ze ja Bulgarie przejechalem na moto 3- krotnie ,

ale dopiero w 2022 zaczalem ja zwiedzac , a nie traktowac tylko jako

tranzyt ! A co do biedy, to jakby efekt uboczny, ale rzucajacy sie w oczy,

kiedy sie wjezdza do bulgarskich czy wegierskich wiosek i czlowiek ze

zdumieniem stwierdza , ze wygladaja gorzej niz w Macedonii czy Serbii !!!