Skocz do zawartości

W pojedynkę do Albanii.. cel: Prekal - Theth!!

Emilian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!! Odcinki powoli, ale do przodu montuję. Lecz w drodze oczekiwania zapodaję Wam ten oto trailer ;) Co prawda trwa on trochę dłużej niż standardowo, ale sądzę, że Wam się spodoba :)

Nie będę się tu rozpisywał, bo lepiej jest zobaczyć niż poczytać, zatem zapraszam na przedsmak tego co miałem w 2023 r. jadąc do Albanii.
Jedyne co mogę napisać to to, że była zajefajnie!! I dało mi się z małą przeszkodą osiągnąć cel, czyli przejechać trasą Prekal - Theth!!
Miłego oglądania :) 

Edytowane przez Emilian
  • Like 1
  • Upvote 3

A miała być

finlandia-175l-1515808-s515.jpg

W 4:20 minucie filmu krajobraz niczym w Maroko podczas naszego offroad  w drodze do kanionu Dades.

I czemu tym razem sam? Paweł nie mógł czy nie chciał? 

Edytowane przez seebst

Gratulacje!!!Film super,widać że przygoda wspaniała.Mnie te tereny też interesują bo od lat jeżdżę na Chorwację i zastanawiam się czy nie zapuścić się dalej.Ja niestety zawsze puszką,ale teraz jak dzieci już z nami nie jadą to temat otwarty.I mam pytanko,te trasy przełajowe to ustawiałeś na navi czy jakiś inny pomysł??

Czekam na więcej,recenzje i może kolejne filmy.

Jak zwykle fajnie się oglądało !

Bez Pawła to już prawie sam offroad  ! 🤣

21 godzin temu, seebst napisał:

A miała być

finlandia-175l-1515808-s515.jpg

W 4:20 minucie filmu krajobraz niczym w Maroko podczas naszego offroad  w drodze do kanionu Dades.

I czemu tym razem sam? Paweł nie mógł czy nie chciał? 

Serwus @seebst!! Finlandia nie zając ;) Ale zawsze do monopolowego mogę się faktycznie udać :P No i elegancko, że w Albanii zauważyłeś coś fajnego jak w Maroko!!
Jestem ciekaw jak tam Wam poszło i co najbardziej się spodobało??

9 godzin temu, klimek napisał:

Gratulacje!!!Film super,widać że przygoda wspaniała.Mnie te tereny też interesują bo od lat jeżdżę na Chorwację i zastanawiam się czy nie zapuścić się dalej.Ja niestety zawsze puszką,ale teraz jak dzieci już z nami nie jadą to temat otwarty.I mam pytanko,te trasy przełajowe to ustawiałeś na navi czy jakiś inny pomysł??

Czekam na więcej,recenzje i może kolejne filmy.

Serwus @klimek!! Ano motowycieczka bardzo udana, nawet biorąc pod uwagę godzinną naprawę po glebie :D Odcinek Prekal - Theth możesz puszką śmignąć, tylko by mieć większy prześwit niż suw, no i opony trochę z agresywniejszym bieżnikiem ;) 
3mam kciuki za realizacje pomysłu z Albania i innymi krajami na Bałkanach - południowa Serbia też urokliwa :) A co do navi to nie korzystam. Papierowa mapa, lub ew. elektroniczna jak google maps bez nawigacji. Obczajam teren na tych mapach i jadę na pamięć, czuja i tam gdzie oczy poniosą, To dla mnie prawdziwa przyjemność jak nie musze patrzeć czy słuchać gdzie i którędy skręcić tylko próbuję zapamiętać okolice i wspomagać się notatkami z zeszytu, które wykonuję planując wieczorem w obozowisku kolejny dzień :)
A kolejne filmy będą, bo to było coś w rodzaju przekroju tej motowycieczki. Myślę, że w grudniu pojawią się pierwszy i drugi odcinek.

5 godzin temu, mariuszn2 napisał:

Jak zwykle fajnie się oglądało !

Bez Pawła to już prawie sam offroad  ! 🤣

Serwus @mariuszn2!! Super, że się znów podobało :) Bez Pawła to nie było do kogo mordy otworzyć 😜 A szkoda, bo bardzo dobrze mi się z nim śmiga. No ale zawsze szuka się plusów, więc mogłem sobie pozwolić na większą ilość pozaasfaltowyc tras!! :) 

To była bardzo udana motowycieczka i wiem, że jak będę w okolicy to jeszcze raz śmignę OFF Transalpina oraz Prekal - Theth!!

52 minuty temu, Emilian napisał:

Jestem ciekaw jak tam Wam poszło i co najbardziej się spodobało??

Mariusz co jakiś czas pisze relację, dzień po dniu, więc możesz sobie poczytać :)

Ja z kolei też zrobiłem taki trailer z samego tylko Maroka i tam jest też ten moment podobieństwa do Twojej trasy w Albanii, do którego się odniosłem. Zupełnie jak kopia 1:1

https://youtube.com/playlist?list=PLm7JezGfHlQ8GQIfsg8BzToxmMRBlj6oV&si=Elx4VdvWd0sjFwRP

A co się najbardziej podobało? Bez wątpienia to kanion Todra i Dades, możliwość stąpania po prawdziwej Saharze, ale i też całkiem inna kultura i obyczaje i to też, że nie tacy muzułmanie straszni, jak to każdy przestrzegał przed nimi - nie jedź tam, bo niebezpiecznie, bo zginiesz...

Ja już z obfitą relacją z Maroka dotarłem prawie do połowy !

Ze swej strony, a pod kątem Twoich terenowych zapatrywań,

dodałbym nasz offroad w górach Atlas i to powyżej 3 tys. m !

Był dla nas i naszych rumaków bardzo wymagający, ale wrażenia

i widoki były niesamowite !!!

• 4 weeks later...
W dniu 29.11.2023 o 18:56, seebst napisał:

Mariusz co jakiś czas pisze relację, dzień po dniu, więc możesz sobie poczytać :)

Ja z kolei też zrobiłem taki trailer z samego tylko Maroka i tam jest też ten moment podobieństwa do Twojej trasy w Albanii, do którego się odniosłem. Zupełnie jak kopia 1:1

https://youtube.com/playlist?list=PLm7JezGfHlQ8GQIfsg8BzToxmMRBlj6oV&si=Elx4VdvWd0sjFwRP

A co się najbardziej podobało? Bez wątpienia to kanion Todra i Dades, możliwość stąpania po prawdziwej Saharze, ale i też całkiem inna kultura i obyczaje i to też, że nie tacy muzułmanie straszni, jak to każdy przestrzegał przed nimi - nie jedź tam, bo niebezpiecznie, bo zginiesz...

Trailer juz jakiś czas temu widziałem i skomentowałem :) Z chęcią poczytam relacje, bo to fajnie jest przeżyć choć namiastkę tego co ktoś poopowiadał lub pokazał. No i daje inspiracje :)
Kanion brzmi zachęcająco, tak samo jak Sahara.. A co do innych kultur i zachowania, to wszystko zależy na kogo się trafi no i jak sami się zachowujemy..

W dniu 29.11.2023 o 20:25, mariuszn2 napisał:

Ja już z obfitą relacją z Maroka dotarłem prawie do połowy !

Ze swej strony, a pod kątem Twoich terenowych zapatrywań,

dodałbym nasz offroad w górach Atlas i to powyżej 3 tys. m !

Był dla nas i naszych rumaków bardzo wymagający, ale wrażenia

i widoki były niesamowite !!!

Nadrobię nadrobię :) Chcę na spokojnie ją oczytać a nie po łebkach ;)

Trochę mi się ostatnio różnych spraw nazbierało, trochę dorabianie po robocie no i materiał z ostatniej motowycieczki do Albanii..
A off powyżej 3 tyś. m. n. p. m. brzy bardzo zachęcająco!! No i co Ty powiesz, ze w klapkach na Rysy jednak wchodziłeś ;) A tak ze mnie się śmiałeś :P 

Serwus!! Był już trailer, wiec przyszedł czas na zapodawanie odcinków jak to było do tej Albanii :D 

Zatem zapraszam na pierwszy z nich, taki trochę rozgrzewający temat, bo dojazd do granicy z Rumunią.. A w Rumunii to zaczęło się dziać :D

Miłego oglądania!!

Edytowane przez Emilian
  • Upvote 1

Sam szykuję się między innymi do Albanii więc odpalam śledzenie :)

Gdy slysze Albania, to dwoch braci Albanczykow z bylej pracy przypomina mi sie zawsze.... bardzo milo wspominam. Taka mafia ,ale dla mnie jak prawdziwi bracia  - byli i sa :) 

Już nie mogę doczekać się Albanii !

17 godzin temu, Conorian napisał:

Sam szykuję się między innymi do Albanii więc odpalam śledzenie :)

@Conorian bardzo ciekawy pomysł :) No i do tego termin urlopowy w moim zasięgu :D
Co prawda mam w planach Finlandię + Nordkapp i Lofoty lub Szkocję, lecz Twój temat do przemyślenia :) 

14 godzin temu, jacekrysiek napisał:

Gdy slysze Albania, to dwoch braci Albanczykow z bylej pracy przypomina mi sie zawsze.... bardzo milo wspominam. Taka mafia ,ale dla mnie jak prawdziwi bracia  - byli i sa :) 

@jacekrysieknie ma to jak dobrze się zżyć :D 

8 godzin temu, mariuszn2 napisał:

Już nie mogę doczekać się Albanii !

@mariuszn2 no to dawaj w tym roku!! :) 

Kto wie , 2 razy już byłem, ale chętnie tam pojadę ponownie,

choć wielkie projekty też chodzą po głowie !

Ale ja miałem na myśli Twoją relację z Albanii ! 😁

Edytowane przez mariuszn2

W dniu 28.12.2023 o 09:07, mariuszn2 napisał:

Kto wie , 2 razy już byłem, ale chętnie tam pojadę ponownie,

choć wielkie projekty też chodzą po głowie !

Ale ja miałem na myśli Twoją relację z Albanii ! 😁

Aaa.. Drugi odcinek zapewne zapodam w pierwszy weekend stycznie, więc cierpliwości :)
A co do wielkich projektów to o czym myślisz??

Cześć, planujesz coś na 2024? Jakbyś ponownie atakował Rumunię to bym się podłączył.

14 godzin temu, lechu72 napisał:

Cześć, planujesz coś na 2024? Jakbyś ponownie atakował Rumunię to bym się podłączył.

Serwus @lechu72!! Mam kilka pomysłów na 2024. Dwa razy nie udało mi się śmignąć na Finlandię i kawałek Norwegii więc może do trzech razy sztuka ;)
Jak nie Finlandia to z chęcią bym zawitał do Szkocji i zahaczył przy okazji o 'motocyklową wyspę' ;) Mam też w swoich planach Gruzję, więc jakoby ona wypaliła to Rumunia po drodze.
Na ten czas nie mam określonego na 100% planu na dalszą motowycieczke 2024, lecz jak będziesz obserwował mój kanał na YouTube to zapewne tam dam znać jaki mam plan na najbliższy sezon.
a termin wstępnie czerwiec, choć jak się uda to i może dwie dalsze motowycieczki będą w tym 2024 roku :) 
3maj się i oby do wiosny!!

W dniu 29.12.2023 o 23:11, Emilian napisał:

Aaa.. Drugi odcinek zapewne zapodam w pierwszy weekend stycznie, więc cierpliwości :)
A co do wielkich projektów to o czym myślisz??

Ooo, temat rzeka ! Po pierwsze, po przełamaniu zdrowotno-lotniczym , planem nr 1 jest od dawna odkładany

niemotocyklowy, kolejny wypad do USA i Kanady. Ponieważ taki wypad wymaga dużo czasu i srebrników to 

będzie rzutować mocno na jakiś krótki wypad motocyklowy, np. tylko do Albanii i Serbii . 

Jakby USA z jakiegoś powodu nie wypaliły, to zawsze mam ciągle niezrealizowany wypad na Nordkapp ! 😄

W powrotnej drodze z Maroka , zgadaliśmy się luźno z Seebstem, że może by tak wyskoczyć do Iranu.

Jak się przyjrzałem tematowi dokładnie, to wcale to nie jest to nierealne, bo Iran graniczy z Turcją, a tam

już też byliśmy !!! No i już ogarniamy wypady po 10 tys. km  !😇

No i jeszcze jest też pomysł na Giro d'Italia łącznie z Sycylią , ale w brew pozorom to też jest ok 9 tys. km !

• Like 1

Emilian widze rozmach jest😀...gdyby szkocja byla realizowana to temat mnie interesujaco...Bede obserwowal sytuacje...

W dniu 31.12.2023 o 10:44, mariuszn2 napisał:

Ooo, temat rzeka ! Po pierwsze, po przełamaniu zdrowotno-lotniczym , planem nr 1 jest od dawna odkładany

niemotocyklowy, kolejny wypad do USA i Kanady. Ponieważ taki wypad wymaga dużo czasu i srebrników to 

będzie rzutować mocno na jakiś krótki wypad motocyklowy, np. tylko do Albanii i Serbii . 

Jakby USA z jakiegoś powodu nie wypaliły, to zawsze mam ciągle niezrealizowany wypad na Nordkapp ! 😄

W powrotnej drodze z Maroka , zgadaliśmy się luźno z Seebstem, że może by tak wyskoczyć do Iranu.

Jak się przyjrzałem tematowi dokładnie, to wcale to nie jest to nierealne, bo Iran graniczy z Turcją, a tam

już też byliśmy !!! No i już ogarniamy wypady po 10 tys. km  !😇

No i jeszcze jest też pomysł na Giro d'Italia łącznie z Sycylią , ale w brew pozorom to też jest ok 9 tys. km !

Ależ mi z tym Iranem poleciałeś :D To po drodze w moją największe motomarzenie - Himalaje!! ❤️
3mam mocno kciuki za zbieranie kasiory na Amerykę i Kanadę!! Szczerze, to Kanada [ Alberta, Kolumba Brytyjska, Jukon ] mnie też interesuje!!

2 godziny temu, jacekrysiek napisał:

Emilian widze rozmach jest😀...gdyby szkocja byla realizowana to temat mnie interesujaco...Bede obserwowal sytuacje...

Zatem zapraszam obserwować mój kanał na YouTube, bo tam zamieszczę zapewne film co i jak z dłuższą motowycieczką w 2024 :) 

Ja w Himalaje nie mierzę, bo tu już prawdziwy hardcore, żeby nie powiedzieć Himalaje trudności ! 🤣

W dniu 1.01.2024 o 17:20, mariuszn2 napisał:

Ja w Himalaje nie mierzę, bo tu już prawdziwy hardcore, żeby nie powiedzieć Himalaje trudności ! 🤣

Mnie kuszą te przestrzenie oraz trasy ponad 4 tyś. m. n.p.m. :D 

Serwus!! Rumunia.. Moim celem w drugim dniu motowycieczki do Albanii jest dojechać i przenocować w dzikim miejscu z widokiem na jezioro Beliș-Fântânele. Znajduje się ono w Parcul Natural Apuseni - malowniczym terenie.
Pierwszy raz jadę inną trasą niż dotychczas i polecam ją z całego serca jeśli ktoś ja jak bardziej ceni zalety zadupiowych terenów nad szybkościa dotarcia z punktu A do punktu B :) Miłego oglądania!!

• Upvote 2

W 2019 w ramach wypadu w Alpy Zachodnie zaliczyliśmy boczny szczyt

Mont Blanca, czyli Aiguille du Midi który ma 3842 m. Wjechaliśmy tam kolejką

linową wypoczęci, bo nocowaliśmy praktycznie na miejscu, a jeszcze swoje (z 5 h )

musieliśmy poczekać na wjazd. I powiem ci ,że na samej górze odczuwaliśmy 

chorobę wysokościową ( jest tam tylko 60 % z normalnej ilości tlenu ) !

O ile u mnie to nie dziwi , ze względu na pesel, to dużo

młodsi Fido i Seebst też mieli ten problem, jak zresztą setki innych turystów,

których tam spotkaliśmy. A myśmy już wcześniej, od kilku dni, się kręcili po alpejskich

przełęczach grubo powyżej 2000 m ,a nawet byliśmy powyżej 2800 m i wtedy nikomu nic nie było.

2 godziny temu, mariuszn2 napisał:

W 2019 w ramach wypadu w Alpy Zachodnie zaliczyliśmy boczny szczyt

Mont Blanca, czyli Aiguille du Midi który ma 3842 m. Wjechaliśmy tam kolejką

linową wypoczęci, bo nocowaliśmy praktycznie na miejscu, a jeszcze swoje (z 5 h )

musieliśmy poczekać na wjazd. I powiem ci ,że na samej górze odczuwaliśmy 

chorobę wysokościową ( jest tam tylko 60 % z normalnej ilości tlenu ) !

O ile u mnie to nie dziwi , ze względu na pesel, to dużo

młodsi Fido i Seebst też mieli ten problem, jak zresztą setki innych turystów,

których tam spotkaliśmy. A myśmy już wcześniej, od kilku dni, się kręcili po alpejskich

przełęczach grubo powyżej 2000 m ,a nawet byliśmy powyżej 2800 m i wtedy nikomu nic nie było.

Tak wiem o czym piszesz. Rozmawiałem i czytałem o tym. I można się do tego przygotować jeżdżąc na pewna wysokość jednego dnia i z niej zjeżdżając.
Ważne by zacząć nie od najwyższych, a powoli każdego dnia aklimatyzować się do danej wysokości.
I tak po około tygodniu jazdy zwiększając wysokość przyzwyczajamy się do mniejszego stężenia tlenu.
Oczywiście każdy ma swoje ograniczenia i możliwości adaptacyjne, ale nie można 'na hurra' z 2000 m n.p.m. wjechać sobie na 4000 m n.p.m.
Dlatego Himalaje dla mnie to wypad na min. 6 miesięcy licząc trasę tam i z powrotem oraz postoje po drodze i miesięczny pobyt w Himalajach :) 

To dobrze , że jesteś świadom .A 6 m-cy to ambitny plan, szacun !

A ostatni filmik, taki jak lubię, czyli zdecydowanie więcej jazdy niż kempingowania. 

Fajnie się oglądało !!!

Edytowane przez mariuszn2