Skocz do zawartości

W pojedynkę do Albanii.. cel: Prekal - Theth!!

Emilian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.01.2024 o 13:43, mariuszn2 napisał:

To dobrze , że jesteś świadom .A 6 m-cy to ambitny plan, szacun !

A ostatni filmik, taki jak lubię, czyli zdecydowanie więcej jazdy niż kempingowania. 

Fajnie się oglądało !!!

Staram się nie rzucać z motyką na księżyc, choć ktoś mi kiedyś powiedział, że można w kalpkach na Rysy, ale po co ;) 

A co do ostatniego filmu to kolejny będzie miał sporo biwakowania, ale jazdy będzie dużo więcej w nim niż biwakowania.
Pracuję nad trzecim odcinkiem i on będzie miał lekko ponad 40 min. :D 

W dniu 31.12.2023 o 10:44, mariuszn2 napisał:

W powrotnej drodze z Maroka , zgadaliśmy się luźno z Seebstem, że może by tak wyskoczyć do Iranu.

Jak się przyjrzałem tematowi dokładnie, to wcale to nie jest to nierealne, bo Iran graniczy z Turcją, a tam

już też byliśmy !!! No i już ogarniamy wypady po 10 tys. km  !😇

Tak (jak zawsze z resztą), patrząc na mapę, to z takiego Iranu już całkiem nie daleko do granicy z Pakistanem, a jak Pakistan, to już się zaczynają Himalaje, więc daleko w sumie nie będzie (plus minus 5000 km nie zrobi takiej różnicy przecież :D )

5 godzin temu, Emilian napisał:

Staram się nie rzucać z motyką na księżyc, choć ktoś mi kiedyś powiedział, że można w kalpkach na Rysy, ale po co ;) 

A co do ostatniego filmu to kolejny będzie miał sporo biwakowania, ale jazdy będzie dużo więcej w nim niż biwakowania.
Pracuję nad trzecim odcinkiem i on będzie miał lekko ponad 40 min. :D 

Mądry gościu , ten od Rysów ! 🤣

2 godziny temu, seebst napisał:

Tak (jak zawsze z resztą), patrząc na mapę, to z takiego Iranu już całkiem nie daleko do granicy z Pakistanem, a jak Pakistan, to już się zaczynają Himalaje, więc daleko w sumie nie będzie (plus minus 5000 km nie zrobi takiej różnicy przecież :D )

Ty powinieneś używać map w tej skali jak kiedyś w szkołach, 2 na 3 metry !!! 🤣

Może wtedy byś bardziej realnie oceniał odległości na mapie ! 😇

• 2 weeks later...

Serwus!! Rumunii ciąg dalszy.. To trzeci dzień motowycieczki. Ten odcinek to połowa dnia jaki spędziłem na zwiedzaniu nowych terenów w tym pięknym kraju.

Pierwszy raz w życiu miałem możliwość śmigania po kopali odkrywkowej, co nie było łatwe by do niej wjechać ;)

Poznałem tez nowe trasy po Rumunii oraz prawie okrążyłem zalaną wioskę, gdyż brakowało kilku kilometrów do okrążenia sztucznego jeziora co skutkowało, że zatopionego kościoła przez to nie widziałem.

Lecz co się odwlecze to nie uciecze, a u ZulakMotoAdv  zapewne niebawem będziecie mogli go zobaczyć, bo był w tych okolicach w czerwcu tego samego roku co ja we wrześniu.

Będąc tam wtedy nawet nie wiedziałem, że byliśmy tam w tym samym roku - może któregoś dnia nasze drogi się przetną w tym samym momencie ;)

Pozdrawiam Cię ZulakMotoAdv!! Zatem zapraszam na kolejny odcinek, w którym zbliżam się do celu - trasy Prekal do Theth w Albanii!!

• Upvote 2

13 godzin temu, Emilian napisał:

prawie okrążyłem zalaną wioskę, gdyż brakowało kilku kilometrów do okrążenia sztucznego jeziora co skutkowało, że zatopionego kościoła przez to nie widziałem.

Filmu jeszcze nie obejrzałem, ale po tym co napisałeś - miałem ten punkt na mapach zaznaczony już od dawien dawna i nigdy nie udało mi się tam dotrzeć (nigdy nie po drodze). Tak samo jak pomnik Decembala nad Dunajem. Jak tylko trochę czasu znajdę, na pewno kolejny Twój film wciągnę 😊

• Upvote 1

7 godzin temu, seebst napisał:

Filmu jeszcze nie obejrzałem, ale po tym co napisałeś - miałem ten punkt na mapach zaznaczony już od dawien dawna i nigdy nie udało mi się tam dotrzeć (nigdy nie po drodze). Tak samo jak pomnik Decembala nad Dunajem. Jak tylko trochę czasu znajdę, na pewno kolejny Twój film wciągnę 😊

Ja jak się dowiedziałem o tym miejscu to od razu widniał jako cel pośredni - a że pojechałem do Albanii, a nie do Finlandii to nie mogłem sobie pozwolić na pominięcie tego punktu ;)
Co prawda dzwonnicy nie zauważyłem, ale 'jezioro' objechałem [ prawie ;) ] i co najważniejsze przejechałem przez kopalnie co było moim nadrzędnym celem tego dnia!! :) 
A co do oglądnięcia trzeciego odcinka to na spokojnie, bo tym razem więcej czasu potrzeba na niego ;) 
Pracuję nad czwartym właśnie i on będzie dłuższy.. Jak patrzę na materiał, to czwarty jak i piąty odcinek muszę skrócić, ale sądzę że będą miały ok. godziny :P 

45 minut temu, Emilian napisał:

A co do oglądnięcia trzeciego odcinka to na spokojnie, bo tym razem więcej czasu potrzeba na niego ;) 
Pracuję nad czwartym właśnie i on będzie dłuższy.. Jak patrzę na materiał, to czwarty jak i piąty odcinek muszę skrócić, ale sądzę że będą miały ok. godziny :P 

Dlatego na razie nawet nie zaczynam, aż nie znajdę czasu na niego, bo jego długość bardzo mnie przeraziła (pozytywnie, rzecz biorąc) 😁

• Upvote 1

Pomimo że najdłuższy to oglądałem z zaciekawieniem do samego końca.polecam.

• Upvote 1

Ja też lubię i oglądam z zaciekawieniem długie filmy z wypraw, bo na takich krótkich to człowiek nie zdąży się dobrze rozsiąść a już koniec. Tylko zawsze trzeba do tego czas znaleźć. Tworząc sam nowe filmy, które trwają po kilkanaście minut zauważyłem, że ludziom nie chce się oglądać, tylko klikajac i przeskakując - widać to po statystykach yt. Ja od deski do deski oglądam i niekiedy nawet pauzuję i szukam tych miejsc na mapie. Kiedyś pamiętam, całą serię filmów z Afryki wciągnąłwm w jeden dzień, po godzinie każdy - tak mega ciekawe były :)

• Upvote 1

7 godzin temu, klimek napisał:

Pomimo że najdłuższy to oglądałem z zaciekawieniem do samego końca.polecam.

Miło to czytać @klimek:)

7 godzin temu, seebst napisał:

Dlatego na razie nawet nie zaczynam, aż nie znajdę czasu na niego, bo jego długość bardzo mnie przeraziła (pozytywnie, rzecz biorąc) 😁

Nie każdy lubi dłuższe odcinki czy relacje, ale jak widać Ty też @seebst należysz do tych co nie straszna jest np. godzina na odcinek :) 

podoba mi sie taka wycieczka,

kostkowe kola robia robote :) 

7 godzin temu, jacekrysiek napisał:

podoba mi sie taka wycieczka,

kostkowe kola robia robote :) 

Ano kostka czasem podratowywała sytuacje :)
A zjazdy z asfaltu bardzo lubię, choć nie jestem zaawansowanym offroad'owcem.. Po prostu sprawia mi to radochę!!

Obejrzałem i ja , jak zwykle było ciekawie,

chociaż po kopalni więcej się spodziewałem !

11 minut temu, mariuszn2 napisał:

Obejrzałem i ja , jak zwykle było ciekawie,

chociaż po kopalni więcej się spodziewałem !

Zanudziłbym Cię jazdą po niej ;) A tak serio, to śmignąłem 'najprostszą drogą'. Kusiło mnie by po niej pośmigać, ale nie chciałem nadwyrężać gościnności.
Widziałem na mapie, że można było się po niej 'porozglądać', lecz to byłoby 'niegrzeczne' skoro oznajmiłem, że chcę dojechać do Geamana, anie po niej się pokręcić.
Uważam, że miałem szczęście, że mi pozwolono i dla mnie to było piękne uczucie tak przez kopalnie się przejechać :)

• 2 weeks later...

Serwus!! Tym razem wybrałem się pod ulubione miejsce noclegowe pod Transalpiną. Zanim jednak tam dotarłem to poznałem nowe odcinki i bardzo pozytywnie je odebrałem.

To były spokojne kilometry, ale nie nudne. Oczywiście Rumunia pokazała swą 'tradycję' i jedną z głównych dróg uradowała mnie ponad 60 km. bez asfaltu :)

Było prowadzenie przez 'drugie Suzuki', odcinki z dobrej jak i lichej jakości asfaltu, płyty betonowe, przewyższenia, lasy, rzeki, jeziora no i jazda poza asfaltem.

Zresztą co będę opisywał.. Zapraszam na kolejny odcinek :)

• 2 weeks later...

Serwus!! To był znów bardzo udany dzień, który spędziłem na off road Transalpina, czyli tzw. Strategica.

Jest to przepiękna trasa z różnoraką pozaasfaltową nawierzchnią i przede wszystkim przepięknymi widokami otaczającej górzystej natury.

Nie będę się tu rozpisywał, to trzeba zobaczyć, a najlepiej samemu przeżyć!! Zapraszam na offroad'owy odcinek :D 

Kolejny fajny film,bardzo się mi to podoba i coraz mocniej wciąga.

Mam pytanko,wspominasz że w Małopolsce jezdziłeś podobnymi trasami przez lasy.Możesz coś polecić i wrzucić coś z mapką?

Wejdź na jego kanał na YT i pod różnymi filmami powinieneś mieć w opisie szczegółową mapkę z tej trasy, z danego filmu 😊

• 2 weeks later...
W dniu 25.02.2024 o 13:07, klimek napisał:

Kolejny fajny film,bardzo się mi to podoba i coraz mocniej wciąga.

Mam pytanko,wspominasz że w Małopolsce jezdziłeś podobnymi trasami przez lasy.Możesz coś polecić i wrzucić coś z mapką?

Serwus @klimek!! Tak jak napisał @seebst, pod moimi filmami są linki do tras jakie przejechałem. Lecz jeśli chcesz konkretne okolice Małopolski lub innych znanych mi rejonów to napisz o jakie Ci chodzi to coś doradzę :)

Serwus!! W tym odcinku dojadę do Serbii. A droga jaką dotrę do niej będzie bardzo przyjemna.

Szczególnie droga 7A oraz 66 gdzie każda motocyklistka i każdy motocyklista nasyciłby się pokładaniem w zakrętach :D.

Co prawda obok 66 jest część pozaasfaltowa 66A, ale chciałem dotrzeć przed nocą do mojego noclegu w Serbii,

gdzie w samej Serbii miałem do przejechania ok. 300 km. a jeszcze jazda z noclegu pod Transalpiną do granicy, gdzie to jest kolejne ok. 200 km.

Zatem zaplanowałem sobie 66A na inny czas ;) Zatem życzę udanego oglądania i do zobaczenia na trasie!!

• 4 weeks later...

Serwus!! To był mój drugi raz jak śmigałem przez Serbię.

Drugi raz jak nocowałem na pięknym zadupiu.

Drugi raz jak spotkałem przemiłych ludzi w wiosce z pięcioma domami na krzyż.

Drugi raz jak śmigałem niezliczonymi zakrętami choćby przez piękne widoki w miejscowości Kopaonik.

Drugi raz główna droga nr. 35 dała mi przyjemny odpoczynek i potwierdziła wyjątek z reguły.

Drugi raz nie będzie moim ostatnim, gdyż warto na Serbie zawitać!!

• Upvote 1

Jak zwykle obejrzane z przyjemnością! :oki:

• Upvote 1

5 godzin temu, ar1tur napisał:

Jak zwykle obejrzane z przyjemnością! :oki:

Serwus!! Miło to czytać :) Nad następnym odcinkiem pracowałem w ten weekend i mam zamiar się zrehabilitowac za obsówy związane z zamiennikiem zasilacza zapodając za tydzień kolejny odcinek, a nie jak chciałem co dwa tygodnie.
Myślę, że się uda, bo dzisiaj ukończyłem kadry, dopracowałem długości klipów i mam już gotowy materiał na dogranie głosówki, wgranie podkładu muzycznego i dopracowanie kolorystyczne.
Zatem 'do zobaczenia' za tydzień w kolejnej części. gdzie przejadę się najlepszym asfaltowym odcinkiem jakimkolwiek dotąd jechałem!! :)

Serwus!! Drugi raz we wrześniu [ pomyłka w gadce, że czerwiec ;) ] jestem na Bałkanach i pogoda dopisuje nadal!!

Tym razem nowe trasy zarówno przelotówką przez Czarnogórę, jak i docelowy kraj w którym byłem poraz pierwszy, czyli Albania.

Zachwyt wraz z pierwszym metrem wjazdu do tego kraju za sprawą najpiękniejszej drogi asfaltowej jaką jechałem - SH20!!

Nawet Transfagarasan i Transalpina nie dały mi tyle radochy z jazdy co właśnie wspomniana SH20!!

Nie ma co się rozpisywać, trzeba to zobaczyć w tym filmie, a najlepiej na żywo!!

• 3 weeks later...

Serwus!! Moje jedno z marzeń motocyklowych zostało spełnione!! Nie da się tego opisać, ale da się co nieco pokazać :)

Tak wiem, strasznie długi ten odcinek.. Lecz robiłem co mogłem by go zminimalizować, ale uwierzcie mi, że to właśnie jest mój minimalizm :)

Cały przejazd tych ok. 50 km trasy Prekal - Theht średnio trwa ok. 5 h. tak więc chyba nie jest źle z tą długością odcinka ;)

Po prostu chciałem pokazać każdy etap moich zmagań po tej trasie, a widoki warte są tych niecałych 2 h filmu!! Przynajmniej tak uważam :)

Sporo się działo.. Prace drogowe na samym początku, miałem glebę, pomogłem komuś przy jego glebie, sporo rozmów po drodze [ tych przyjemnych i dramatycznych ], a przede wszystkim zapierające dech widoki na trasie!!

Zatem zapraszam na seans :) Miłego oglądania!!

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Serwus!! Pobudka w Theth i nadal nie mogłem uwierzyć, że tu dotarłem zajebiaszczą trasą poza asfaltem!! :) [ poprzedni odcinek ].

Pobudka na spokojnie jak i bez pośpiechu się zebrałem by wyruszyć w dalszą drogę i pojechać..

No właśnie nie miałem planów ;) Co by nie było to do tego dnia miałem tyle pięknych nawiniętych kilometrów i do tego spełniłem jedno ze swoich marzeń motocyklowych, czyli off Prekal - Theht!!

Zatem zapraszam na kolejny odcinek, gdzie przejadę się m.in. kultową trasą z Teth - SH21 :)

• Upvote 2