Skocz do zawartości

Scottoiler Vs. Motooiler

pk38a
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Na szkoleniu Suzuki kilka osób mnie zapytało czy warto na ten system wydać taką kasę, i każdemu mówiłem, że tak. Jako główne zalety wymieniłem właśnie łatwość w regulacji dawki, przy czyszczeniu zabrudzeń wystarczy czysta szmatka, ewentualnie odrobina wody, żadnej chemii. Łańcucha czyści i smaruje się praktycznie samoczynnie, a olej rozprowadza się po całej powierzchni, choć faktycznie jest go nieco więcej od strony dyszy. A w długie trasy nie trzeba zabierać spreja do smarowania ani się martwić czy łańcuch nasmarowany.

te zalety posiada w zasadzie kazdy system olejenia lancucha ,wiec 1200PLN w stosunku do np 300-400 ( za inne) to tak srednio sadze czy to dobrze wydane pieniadze. Wazne ze ty jestes zadwoolony i kasiora w portfelu sie zgadza 

Zawsze zastanawiam się w takim przypadku gdzie tu ekonomia :) 1200zeta to dwa komplety napędowe. Wątpię czy łańcuch tak smarowany wytrzyma trzy razy większy przebieg. Ale wiadomo twoja kasa twój wybór :) .

dobrze smarowany dobry lancuch w motocyklu jezdzonym normalnie  klasy 600cc wytrzymuje 30-40 tys. ( ile z kiepskim smarowaniem - roznie czasem 5k, czasem 15k) wiec warto wydac nawet takie pieniadze za dobre smarowanie ,mnie chodzi o cene w stosunku do innych smarowidel

Kolega ma w V-Stromie 650 oryginalny łańcuch z przebiegiem 62.000. Jest wyciągnięty, ale równomiernie i nie do końca skali. Nie wisi, nie rzęzi, nie szarpie. Tyle, że on co 1000km łańcuch czyści, a w międzyczasie jeszcze 3-4x smaruje. Wygląda więc na to, że jak dbasz, tak masz. 

W olejarce, czy to będzie Scottoiler, Motooiler, czy Sykuoiler podstawowe zadanie to wyręczyć kierownika w smarowaniu łańcucha, a więc wygoda użytkowania. Aspekt ekonomiczny nie jest najważniejszy, lecz wygoda użytkowania, jak z automatem w samochodzie. Jeśli smarowanie łańcucha dobrze funkcjonuje i przedłuży przy tym żywotność zestawu, to jest to na plus. 

PS: mam kardan i mam pas, a więc mi to loto, ale miałem też łańcuchy w trzech motocyklach i na olejarkę bym nie oszczędzał, ale ja to wygodny jestem. 

1200 zł na smarowniczkę łańcucha?! To masz rozmach brachu :) Przez 5 lat smarowałem sprejem i nie widziałem problemu. Teraz mam scota bo z nim kupiłem i też fajnie. Ale nie żeby na to wydawać takie pieniądze :)

Napisano z telefona

1200 to przesada założę się że nie jest lepsza co najwyżej porównywalna z moją a zapłaciłem dużo mniej ile tajemnica handlowa czyli gadaj z Sykiem mam już parę tysięcy nakręcone i dla mnie ok nie ma porównania do scota manualnego bo mam takiego w dziorze , jedyne co trzeba to co jakiś czas wytrzec szmatką felgę , scot miał to do siebie że niemożliwym było ustawić go precyzyjne albo lal albo bylo sucho . Jedyne co mi odpowiada w scotcie to dual dysza i dlatego właśnie ja zaadaptowałem do sykowego układu olejarki

Edytowane przez benywariat

@jacekrysiek na zużycie łańcucha większy wpływ ma styl jazdy ,naciąg,obciążenie moto. Smarowanie to dodatek który ma wpływ na trwałość łańcucha . Mój smarowany różnymi wynalazkami ma 42tys.przebiegu kolega ma olejaka często jeździ na suchym łańcuchu od czasu do czasu przetrze szmatą z olejem nigdy go niemył ma przejechane coś ponad 30tyś i łańcuch o dziwo jeszcze w dobrym stanie,w podobnym do mojego. Jak mu mówię o smarowaniu to pyta mnie ile wydałem na smarowidła.

@jacekrysiek na zużycie łańcucha większy wpływ ma styl jazdy ,naciąg,obciążenie moto. Smarowanie to dodatek który ma wpływ na trwałość łańcucha . Mój smarowany różnymi wynalazkami ma 42tys.przebiegu kolega ma olejaka często jeździ na suchym łańcuchu od czasu do czasu przetrze szmatą z olejem nigdy go niemył ma przejechane coś ponad 30tyś i łańcuch o dziwo jeszcze w dobrym stanie,w podobnym do mojego. Jak mu mówię o smarowaniu to pyta mnie ile wydałem na smarowidła.

zuzycie - to taka przeciwnosc trwalosci, wiec smarowanie ma wplyw i na to i na to zarazem, a piszac 'Normalnie jezdzony' mialem na mysli wlasnie styl jazdy , obiazenie, wlasciwy naciag - wiec nasze myslenie jest zbiezne. 

A jesli chodzi o twoje przebiegi - to po prostu pogratulowac stylu jazdy i smarowania . Sa i lancuchy co wytrzymuja i wiecej ( pod 100k) jak Krzysiek pisal - ja  troche uogolnilem zeby dac wyobrazenie ze warto wydac te piniondze na jakakolwiek olejarke. 

Ja też uważam że warto mieć olejarke tyle że 1200 to trochę dużo :) moim zdaniem. Sam skleciłem olejarke zrobioną wbrew wszelkim zasadą tu opisywanych. Koszt 20zeta łańcuch cały wilgotny nie chlapie ma oponę, parę małych kropek na feldze mam nadzieję że jest ok ;)

Ja też uważam że warto mieć olejarke tyle że 1200 to trochę dużo :) moim zdaniem. Sam skleciłem olejarke zrobioną wbrew wszelkim zasadą tu opisywanych. Koszt 20zeta łańcuch cały wilgotny nie chlapie ma oponę, parę małych kropek na feldze mam nadzieję że jest ok ;)

no i wlasnei o to chodzi im prostrza( tansza) tym lepsza, ja nie mam takich zdolnosci jak ty wiec latam na sykowej :)  1200 - nie stac mnie

a przy okazji, opisywales ta swoja olejarke gdzies tu na forumie??

Beny rybki w to nie są zamieszane ;) mój zestaw ala kazek składa się z zbiorniczek od Ursusa (to wiadomo ) kranik do paliwa od skutera 12zeta, wężyk kawałek rurki i wkład od mazaka (ta powiedzmy wata ze środka )wkład wkładamy do rurki tak żeby wystawał kawałek i sklepujemy . Przymocowane do osłony łańcucha czyli smaruje od góry :) olej leci po łańcuchu na przednią zębate i o dziwo łańcuch cały wilgotny łącznie z oringami. Opona sucha parę kropek oleju gdzieniegdzie. Minus jest taki że trzeba pamiętać otwierać i zamykać kranik, ale jak to mówią coś za coś :)

Mnie nie stać na marnowanie czasu, dlatego zakupiłem elektroniczną olejarkę która będzie wiedzieć kiedy sama ma się włączyć i wyłączyć oraz odpowiednio dawkować olej w zależności od warunków jazdy. I zakupiona olejarka dobrze spełnia te zadania.

Dla mnie smarowanie łańcucha, spreje i nafta + ufajdane smarem wszystko co jest w okolicy łańcucha jest niewygodne i nie lubię tego robić. Co kto lubi :)

Edytowane przez dszczer

• 5 years later...

Cześć.

Piszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu.

Posiadam w 990 Scottoiler v system.

Orientujecie się czy jest w niej opcja zmiany natężenia smarowania łańcucha?

Fabrycznie jest ustawiona chyba na 1 kropla/1min?

Interesuje mnie czy kręcąc tym kołnierzem, do którego podpięty jest wężyk podciśnienia można zmieniać częstotliwość smarowania.

Może @benywariat lub @sykucoś podpowiecie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Conorian

9 godzin temu, Conorian napisał:

Interesuje mnie czy kręcąc tym kołnierzem, do którego podpięty jest wężyk podciśnienia można zmieniać częstotliwość smarowania.

No jasne, że można. W prawo kręcąc zwiększasz dawkę, w lewo zmniejszasz. Nawet w instrukcji jest napisane, że gdy układ się zapowietrzy to należy na max odkręcić, aby zrobić pełny przelot. Wtedy jedna kropla leci co kilka sekund.. Używam to już kilka lat i jestem bardzo zadowolony.

2 godziny temu, seebst napisał:

No jasne, że można. W prawo kręcąc zwiększasz dawkę, w lewo zmniejszasz. Nawet w instrukcji jest napisane, że gdy układ się zapowietrzy to należy na max odkręcić, aby zrobić pełny przelot. Wtedy jedna kropla leci co kilka sekund.. Używam to już kilka lat i jestem bardzo zadowolony.

Dzięki @seebst. Instrukcji nie mam bo była razem z motocyklem. 

Moja dokładnie wygląda tak:
vSystem - Scottoiler United States/Canada

Pomarańczowa a nie żółta (zapewne dedykowana do KTM :takaemotka:) i nie byłem pewny czy to to samo. 

W instrukcji którą znalazłem do Vsystem była tylko informacja o odpowietrzaniu ale nie znalazłem nic o zmianie częstotliwości smarowania.

Kołnieżem mogę obracać tylko w zakresie ~350°.

Rozumiem, że zamknięta maksymalnie = 1 kropla/1 min?

Edytowane przez Conorian

14 godzin temu, Conorian napisał:

Cześć.

Piszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu.

Posiadam w 990 Scottoiler v system.

Orientujecie się czy jest w niej opcja zmiany natężenia smarowania łańcucha?

Fabrycznie jest ustawiona chyba na 1 kropla/1min?

Może @benywariat lub @sykucoś podpowiecie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

tak jak juz ci odpowiedzieli krecac mozesz zmianiac dawkowanie 

2 godziny temu, Conorian napisał:

Dzięki @seebst. Instrukcji nie mam bo była razem z motocyklem. 

Moja dokładnie wygląda tak:
vSystem - Scottoiler United States/Canada

Pomarańczowa a nie żółta (zapewne dedykowana do KTM :takaemotka:) i nie byłem pewny czy to to samo. 

W instrukcji którą znalazłem do Vsystem była tylko informacja o odpowietrzaniu ale nie znalazłem nic o zmianie częstotliwości smarowania.

Kołnieżem mogę obracać tylko w zakresie ~350°.

Rozumiem, że zamknięta maksymalnie = 1 kropla/1 min?

tu masz instrukcje https://www.manualslib.com/manual/1680374/Scottoiler-Vsystem.html

Wszystko zależy od gęstości oleju i jego temperatury. Zamkniętego, na min. nigdy nie sprawdzałem, ale bym powiedział, że to by było raczej kropla na parę minut wręcz. Ja miałem tak na 1/4 około ustawione i leciało coś koło 1 kropli na minutę. 

5 godzin temu, seebst napisał:

Wszystko zależy od gęstości oleju i jego temperatury. Zamkniętego, na min. nigdy nie sprawdzałem, ale bym powiedział, że to by było raczej kropla na parę minut wręcz. Ja miałem tak na 1/4 około ustawione i leciało coś koło 1 kropli na minutę. 

Ja mam na minimum i leci dość często.

Obecnie używam niebieski olej 

Ja leję wszystko co mi w łapy wpadnie, ostatnio to końcówki oleju silnikowego. Przy normalnych temperaturach aż tak mocno nie chlapie i zbiorniczek wystarczał na około 1500 km, ale podczas upałów powyżej 33 stopni to co około 700-800 km uzupełniałem stan - trochę chlapało, ale nie zmieniałem nic. Przy temperaturach poniżej 12 stopni leciało jak krew z nosa, nawet przy maksymalnym otwarciu. Ale tak jak pisałem wcześniej - leję byle co, nie używam oryginalnego. 

2 godziny temu, Tomek napisał:

Obecnie używam niebieski olej 

Mój jest różowy 😂 olej od wymiany w skrzyni biegów został , jest rzadki ale i tak łatwiej olej z olejarki zetrzeć niż spray do łańcuchów.

Moja również ustawiona na minimum i zbiorniczka wystarczyło na około 4-4,5 tyś km. Mam jednak wrażenie, że w terenie łańcuch ma trochę za sucho.

Na tą chwilę również używam niebieskiego oleju scottoiler bo taki dostałem razem z motocyklem. 

Jak się skończy to pewnie poleci jakiś hipol lub coś przepracowanego :P